Jazz i Norge

Mange musikalske muligheter

Det er stort sett svært mye man kan gjøre om man er glad i jazz i Norge. Over hele landet finnes det jazzscener hvor du kan høre både unge talenter og gamle travere skape magisk musikk sammen. Vi har også mange spennende festivaler over hele landet, og har du tid og muligheter kan du omtrent høre levende jazzmusikk hver eneste dag i sommerhalvåret. Vi har både fjelljazz, kystjazz og sildajazz, og de byr alle på en spennende og unik egenart du ikke finner noe annet sted i verden.

Det er ikke bare i hovedstanden at musikken har gode vilkår. Vil du høre på jazz i Trondheim, er det som regel ikke fritt for muligheter.

Urban Jazz i Norge

Ønsker du å høre jazz i Trondheim, kan du følge med på Trondheim Jazzforum. Her kan du klikke deg frem til strømmekonserter og lese om aktuelle arrangementer i Trondheim og nærområdet.

Utesteder som Antikvariatet, Dokkhuset og Kafe Skuret har ofte konserter med lokale artister som i mange tilfeller grenser mot Jazz. Mange nye talenter har kommet seg frem med et utgangspunkt i disse scenene, med sangere som Karin Baadsvik som ofte opptrer med spennende pop-fusion på de lokale scenene.

Gladjazz på kysten

Om du er fan av jazz i Norge, kjenner du helt sikkert til Brazz Bros og jazzmiljøet rundt dem i Sula kommune på Sunnmøre. Med sterk fokus på instrumentale ferdigheter og samspill ble de landskjent for den TV-sendte julekalenderen «Julefergå» fra 1995

Den lille øya ved kysten er opphavet til flere andre kjente norske jazzartister, og mange har gledet seg over den lekne musikalske stilen til Lena Nymark. Jazzen har også vært en stor inspirasjonskilde for Robert Post, som ellers er internasjonalt kjent for å lage dyp og følsom popmusikk.

Jazz i naturen

Det som virkelig skiller norsk jazz fra den klassiske jazzen man kjenner fra sørstatene i USA, er bruken av naturlige toner og mer flytendene arrangementer som gir en følelse av åpen, fri natur. Man kan finne jazzscener i fjellkommuner som Voss og Hemsedal, og norske festivaler trekker gjerne ut i naturen for å gi de besøkende en ekstra spesiell opplevelse.

En annen ting som har preget jazz i Norge, er den store rekrutteringen som foregår på videregående skoler. Mange artister som er kjente fra jazzscener i Norge jobber også som lærere. Unge jazzmusikere får derfor god opplæring innen sjangeren. Mange oppdager gleden av å spille utradisjonell musikk som ikke er regelbundet og forutsigbar, og overrasker lytteren.