Norske Jazzartister

Mange internasjonale storheter

Jazzen står sterkt i Norge, og mange norske jazzartister har blitt kjent som internasjonale storheter med en fanskare over hele verden. Når man snakker om jazz i Norge er det vanskelig å komme utenom Jan Garbarek. Han er mest kjent som saksofonist, men er også en multiinstrumentalist som kan traktere instrumenter med både strenger og tangenter. I sitt samarbeid med artister som Terje Rypdal og Arild Andersen er han på mange måter opphavet til den norske sounden kjent som Fjelljazz. Her fletter man inn folketoner og naturlige lyder for å skape et friluftspreget lydbilde.

Men, det er ikke bare folketoner og natur som inspirerer norsk jazz. Sangerinnen Silje Nergaard har blitt kjent for sine egenkomponerte stykker med inspirasjon fra 70-tallsmusikk og amerikansk jazz.

Unge norske jazzartister i Ålesund

Jazzen står fortsatt sterkest hos den eldre generasjonen, men det har kommet svært mange spennende artister på banen siden Silje Nergaard debuterte i 1981. Ungjazz-festivalen i Ålesund var lenge en åpning for unge artister.

Her kunne man for eksempel se de første store konsertene til Lena Nymark, og det kritikerroste Oslo-bandet Jaga Jazzist fikk mye ros for siden opptredener i jugendbyen, som med sine små festivaler aldri helt klarer å nå opp til naboen Molde når det kommer til jazz.

Tidlig norsk jazz

Jazzen har faktisk vært sentral i norsk kultur i over 100 år. Allerede i 1919 arrangerte man jazzdans ved skoleball i Oslo, og flere norske jazzartister begynte sin karriere i universitetsband som Bodø Jazz Band, Sixpence Jazzband, og Trondheimsbandet Bodega Band.

Etter andre verdenskrig var det en viss nedgang for jazz i Norge, og rocken og popens fremvekst gjorde at jazz ikke lenger var populærmusikk. Kjente jazzartister på førti- og femtitallet var saksofonisten Bjarne Arnold Nerem og den meget stødige og kreative trommeslageren Egil Bop Johansen, som begge gjorde karriere i Sverige.

Storhetstiden på 70- og 80-tallet

På syttitallet ble interessen for mer komplisert og psykedelisk musikk større, og norsk jazz fikk sin storhetstid med artister som Jan Garbarek, Karin Krog. Med et større fokus på å skape et sammenhengende lydbilde, og å skape et nytt lydbilde, gjorde de at norsk jazz fikk internasjonal anerkjennelse. Mange av de største jazzfestivalene kom til på syttitallet, og har gått hvert år frem til 2019.

Norske jazzartister som Jan Garbarek har vært flinke til å blande sjangere, og man kommer ikke utenom ålesunderen Nils Petter Molvær, som med sin gitarbaserte jazzrock fant veien inn i mange hjerter. I dag er det mer elektronisk musikk og rytmikk som blandes inn i jazzen, slik man hører fra Bugge Wesseltoft og Jaga Jazzist.